18.4.2011

Kaiken kestävä vaaliuurna

Kuva: Designfriikki

Tiedättehän Suomessa yleensä käytetyt vaaliuurnat, ne tylsännäköiset puulaatikot? Nepä eivät olekaan ainoa vaihtoehto! Designfriikki bongasi vaalien aikaan tällaisen ilmastointihormia muistuttavan metallisen tyylikkyyden.

Kuva: Designfriikki

Uurnalla lienee kiitettävästi ikääkin - ajattele, mitä kaikkia historiallisia vaaleja se on saattanut kokea! Tirkkosen metallitehdas antaa jonkin verran Google-osumia, mutta jos joku osaa kertoa tarkempaa tietoa tästä rosoisenkauniista esineestä niin sitä otetaan mielellään vastaan.

5 kommenttia:

 1. Ei minullakaan mitään varmaa tietoa ole, mutta nähdäkseni tuollaisten uurnien kannessa on valmistusnumero. Epäilen, että näitä jugendtyylisiä uurnia olisi valmistettu ensimmäisten eduskuntavaalien aikaan, jotka pidettiin 1907.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tiedosta! Tuon uurnan kannessa ei ollut muita tekstejä tai numeroita, mutta täytyy pitää silmät auki taas ensi vaaleissa :)

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa sitä numeroa ei voi huomatakaan äänestyspaikalla, sillä silloinhan se uloin kansi roikkuu avoimena noitten kuvassa näkyvien saranoitten varassa siinä pöntön kylkeä vasten ja toimitsija vain siirtää pahvinpalasen reikien päältä lipun pudottamisen ajaksi. Numerosarja on näkemissäni uurnissa ollut stanssattuna n. sentin korkuisilla numeroilla keskelle kantta ulkopuolelle ja sarjat ovat muistaakseni aina olleet nelinumeroisia. Tosin onhan täysin mahdollista, ettei kaikissa uurnissa ole tuota numerointia.
  Itselläni on tuollainen vekotin olohuoneessa. Sen sisään mahtuu yllättävän paljon tavaraa! Mutta tosiaan itseänikin kiinnostaisi saada lisätietoja kyseisistä uurnista.

  VastaaPoista
 4. Ahaa - täytyykin katsoa tarkemmin ensi kerralla, josko uurnassa olisi toinenkin kansi ja numero. Hienoa, että olet keksinyt tuollaista uusiokäyttöä vanhalle hienolle esineelle! Löysitkö sen jostakin vanhan tavaran liikkeestä vai mistä?

  VastaaPoista
 5. Ostin sen lakkautetun kyläkoulun huutokaupasta. Ilmeisesti samalla kun koulupiirejä yhdistettiin, niin äänestysalueetkin oli yhdistetty ja uurna jäi virattomaksi. Sinkkipeltihän siinä on suht samanlaisessa kunnossa kuin tuossa kuvassasi, mutta ruostuneet jalat ja kahvat maalasin uudelleen mustiksi. Laatikossahan on kaksi integroitua lukkoa, mutta valitettavasti niiden avaimet eivät seuranneet enää mukana omassa yksilössäni.

  VastaaPoista