27.10.2011

Säilytys eteisessä

Kuva: Inter IKEA Systems B.V.

Eteisessä säilytetään kaikenlaista siellä tarvittavaa ja ulos lähdettäessä mukaan otettavaa tavaraa, kuten kenkiä, takkeja, huiveja, käsineitä, sateenvarjoja, polkupyörän tarvikkeita ja laukkuja. Säilyttämiseen eteisessä sopiikin suurin osa viime viikolla esitellyistä Designfriikin säilytysperiaatteista. Kun kaikki eteisessä ja ulos lähdettäessä tarvittavat tavarat säilytetään eteisessä, ulos lähteminen on helpompaa. Mikä onkaan ärsyttävämpää kuin muistaa kengät puettuaan, että piti hakea ne lämpimämmät käsineet toisella puolella asuntoa olevasta kaapista...

Eikä pidä unohtaa myöskään sitä, kuinka kotiin paluu sujuu parhaiten - kun ostoskassin, käsilaukun ja avaimet voi laskea johonkin, takki ja muut ulkovaatteet on helppo asettaa paikoilleen ja sateenvarjoille on paikka, jossa niitä voi kuivatella. Ja jos eteiseen tai eteisen kautta muualle asuntoon tuodaan esimerkiksi polkupyörä, sitäkin on mahduttava kuljettamaan. Lemmikkieläinten ja lasten saanti siististi kurakeleistä eteisen kautta kotiin asettaa myös omat haasteensa.

Harvoin käytettävät tavarat

Pelkästään kesä- tai talvikauteen liittyvät tai muuten harvoin käytettävät ja paljon tilaa vievät urheiluvälineet kannattaa tietysti siirtää välillä pois eteisestä, jotta sinne jää tilaa käytössä oleville tavaroille. Ja kokonaan turhiksi jääneet tavarat laitetaan tietysti kiertoon seuraavalle onnelliselle omistajalle.

Kaapit, hyllyt, laatikot ja korit

Designfriikin vinkki eteisen järjestämiseen ovat mahdollisimman monipuoliset säilytysratkaisut pitäen kuitenkin mielessä, että kulku eteisen läpi pysyy helppona (peili ei tipu seinältä kun heilauttaa takin päälleen ja päätään ei kolhi seinäkoukkuihin :).

Jokapäiväisessä käytössä olevat takit, huivit ja muut voi säilyttää avonaisissa kaapeissa, naulakoissa ja laatikoissa, mutta harvemmin tarvittavat säilyvät siistimmin suljettavissa kaapeissa (myös verho käy sulkemiseen) ja kannellisissa tai hyllyille sijoitetuissa laatikoissa.

Jos tavaraa on paljon, niiden löytäminen helpottuu käyttämällä omaa laatikkoa tai koria huiveille, käsineille, päähineille, polkupyörän tarvikkeille ja niin edelleen. Pieni kori muistettaville tavaroille kuten avaimille ja muulle sälälle voi myös olla tarpeen.

Myös pienet sateenvarjot löytyvät helposti korista, mutta isommat tarvitsevat sateenvarjotelinettä, naulakkoa tai ripustustankoa (harvalla lienee niin paljon tilaa, että sateenvarjoille voisi varata kokonaisen hyllyn). Sateenvarjon kuivaus onnistuu tietysti parhaiten avattuna tai sateenvarjotelineessä, mutta pienemmissä tiloissa ovenkahvaan ripustaminenkin toimii.

Takkien säilytys, naulakot ja koukut

Takeista ei kannata pitää esillä enempää kuin niitä, jotka ovat käytössä. Näin takkeja ei ole esillä kaaokseen asti (loput löytyvät toivottavasti helposti ovellisesta kaapista) ja vieraidenkin takeille jää tilaa. Jos ylimääräisille takeille ei ole omaa säilytyspaikkaa, harvemmin tarvittavat voi pitää myös pukupusseissa.

Naulakoissa ja koukuissa voi säilyttää paitsi takkeja ja sateenvarjoja, myös laukkuja, huiveja ja vaikkapa koiran talutushihnoja, jotka ovat siitä helposti otettavissa käyttöön. Tai avaimia, jos niitä on muuten tapana unohdella.

Kuva: Inter IKEA Systems B.V.

Kaappien oviinkin saa helposti koukkuja käyttämällä ovinaulakkoa (yllä), joka ripustetaan kaapin oven päälle. Se saattaa tosin usein olla liian korkealla. Alhaalle sijoitetut naulakot puolestaan antavat lapsille mahdollisuuden oppia ripustamaan vaatteensa itse.

Polkupyörän säilytys onnistuu tietysti parhaiten, jos fillaria voi säilyttää ulkona mutta sateelta suojassa (katoksen alla tai varastossa, josta se on helppo ottaa käyttöön). Mutta jos fillari on tuotava sisälle eikä sille löydy sopivaa syvennystä eteisestä, senkin voi nostaa koukkujen varaan seinälle tai säilytyspylvääseen.

Istuma- ja laskutilaa eteiseen

Säilytyspenkki on monikäyttöinen kaluste. Sen lisäksi että sen sisällä voi säilyttää tavaraa (vaikkapa kenkiä tai pyöräilykypäriä), se toimii niin istumapaikkana kuin laskualustanakin. Pienissä tiloissa penkin voi korvata jakkaralla - se ei useimmiten toimi säilytyspaikkana, mutta kenkiä pukiessa istumapaikka on aina kiva olla olemassa ja se toimii myös tarpeellisena laskupaikkana esimerkiksi laukulle, jota ei ole mukava laskea ainakaan kuramatolle.

Muutenkin jonkinlainen pöytä tai taso helpottaa elämää eteisessä. Laukun lisäksi sille voi laskea avaimet ja muun sälän taskuista, postin ja muuta tarpeellista.

Kenkien säilytys

Kuva: Inter IKEA Systems B.V.

Kenkien säilytys ehkä haasteellisinta, sillä ne tarvitsevat hyväkuntoisina pysyäkseen enemmän tilaa ympärilleen kuin vaikkapa takit, joita voi ripustaa tiiviistikin.

Hyvässä tapauksessa eteisessä on tilaa sellaiselle kenkäkaapille, johon isommatkin kengät mahtuvat. Kenkiä voi säilyttää myös kekseliäästi seinäkoukuissa, kauppojenkin käyttämillä koukullisilla klipseillä. Erityisesti saappaiden säilytys on tällä tavoin helposti ratkaistu.

Nopeiten toteutettava ja muunneltava ratkaisu on kenkälaatikot. IKEA-uutuuksista löytyykin malli, joka on avattavissa kätevästi päädystä (jotta laatikkokasaa ei tarvitse purkaa päästäkseen käsiksi alimpaan kenkäpariin) ja jonka läpi näkee laatikon sisällön. Saappaat eivät tosin mahdu näihin laatikoihin (kuva yllä).

Naulakkoon ripustettava kenkäsäilytysratkaisukin voi toimia, jos se ei vie liikaa tilaa takeilta.

Onko lukijoilla lisää säilytysvinkkejä eteiseen?

Katso myös:
Designfriikin vinkit: Säilytys
Hammasharjaperiaate

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti