7.10.2015

Perintöesineiden säilytys

Kuva: Cesare

Twitterissä kysyttiin, miten perintöesineisiin pitäisi suhtautua. Säilytysasioihin liittyen aiemmassa postauksessa oli esillä kaikkien tuntema tarpeellisuusnäkökulma, KonMari-postauksessa puolestaan se, tuottaako esine oikeasti iloa. KonMarinkin mukaan muistoesineet kuuluvat hankalien esineiden kategoriaan: niistä voi olla vaikea luopua ja niihin voi liittyä myös toisten odotuksia.


Samat säännöt perintöesineisiin kuin muuhunkin tavaraan


Mummosi tuskin olisi sen onnellisempi jos tietäisi, että säilytit tunnollisesti kaikki kipot ja kupit varastosi nurkassa käyttämättä niitä mihinkään. Muutama muistoja herättävä esine on parempi kuin kasa tavaraa, joita ei koskaan tule edes katseltua.

Säästettäviä esineitä valittaessa voi käyttää samoja hyväksi havaittuja keinoja: onko esine tarpeellinen (oikeasti tarpeellinen juuri nyt, ei sarjassamme "tätäkin voi vielä joskus tarvita" tai jotain mitä sinulla jo on). Tärkein kysymys muistoesineissäkin on, tuottaako se sinulle iloa eli kauniin muiston? Kaikkea muistoja herättävää ei kuitenkaan tarvitse säästää, vaan järki käteen tässä niin kuin muussakin säilyttämisessä.


Mitä tehdä perintöesineille?


Jos päätä luopua perintöesineestä tai jos sillä on paljon tunnearvoa mutta se ei oikein sovi omaan tyyliisi, tässä muutama keino muiston vaalimiseen:


  • Käytä esinettä jonkin osana. Tee räsymatosta tukeva sohvatyyny tai koriste-esineestä kirjatuki.
  • Ota käyttöön vain osa esineestä ja tuunaa sitä tarvittaessa. Vanhasta kaapista voi ottaa oman kodin koristukseksi vain yhden pienen oven, tai siitä voi tehdä enemmän omaan tyyliin sopivan (katso kuva kaapinovesta Pinterestissä sekä postaus Tuunatut mummon kahvikupit).
  • Säilytä vain jälki esineestä. Jos pitsiliina ei sovi omaan kotiisi, paina sen kuvio saveen (kelmulla suojattuna, jos aiot antaa liinan jollekin muulle) ja tee savesta taulu.
  • Valokuvaa. Yksinkertaisin keino on kuvata esine (ehkä jopa alkuperäisessä ympäristössään, mutta muukin käy) ja antaa esine sitten hyvään kotiin tai kierrättää - voit palata muistoon valokuvan kautta aina halutessasi. Tämä toimii myös oman elämän muistoesineille, lasten leluille jne.


Tavaraakin tärkeämpää ovat muistot


Luovuttuasi joistakin perintöesineestä saatat luonnollisesti kaivata sitä myöhemmin. Muistot kuitenkin säilyvät ilman tavaraa. Vaikka perintöesineestä häviäisi ainoa valokuvakin, haalistaako se kuvaa mielessäsi? Älä anna tavaran mennä muistojen edelle.


KonMari


Aiheesta kukkaruukkuun: kun tuli tuossa mainittua KonMari-kirja, niin se muuten näyttää olevan Hullujen Päivien tarjouksessa perjantaina hintaan 12,90. Siitäkin löytyy hyviä neuvoja tavarakaaoksen taltuttamiseen, myös näiden hankalampien tavaroiden osalta.

Hyviä neuvoja otetaan edelleen vastaan! Miten sinä olet ratkaissut perintö- tai muiden muistoesineiden dilemman?

Ei kommentteja: