19.9.2011

Hehkulamput poistuvat estradilta

Kuva: J Nicholls

Kuten kaikki varmasti jo tietävät, hehkulamppujen markkinoille tuontia kielletään asteittain ja niitä pyritään korvaamaan led-, halogeeni- ja energiansäästölampuilla. Tässä kuussa poistuvat yleisesti käytetyt kirkkaat 60 watin hehkulamput, joten katsotaanpa, millä niitä ja muita lamppuja voisi korvata.


Valon määrä

Kuva: Motiva Oy / Jari Aalto

Valon määrää mitataan lumen-arvolla (lm). Watti ei kerro valon määrästä vaan energiankulutuksesta, joten lamppua valitessa kannattaa kiinnittää huomio lumen-arvoon. Esimerkiksi 60 watin hehkulampun tuottama valon määrä on noin 700 lumenia (lm).

Valon määrää pinnoilla (esim. sanomalehdellä sitä luettaessa) mitataan lukseina (lux), jotka voi omassa kodissa selvittää lux-mittarilla. Lampputiedon sivuilta löytyy viitteellisiä ohjeita kodin eri tilojen luksimäärille.


Valon väri

Kuva: Motiva Oy / Jari Aalto

Designfriikin mielestä mielenkiintoisinta on kuitenkin valon väri. Hehkulamppujen värilämpötila on aina 2700 kelviniä. Mitä suurempi kelvin-arvo, sitä valkoisempaa valo on. Niinpä tunnelmavalaistukseen kannattaa valita pienempi ja yleisvalaistukseen isompi kelvin-arvo.


Syttymisnopeus

Osa energiansäästölampuista syttyy hitaasti - 60 prosentin valotehon saavuttaminen saattaa kestää jopa minuutin. Jos haluaa heti syttyvän lampun, kannattaa valita led- tai halogeenilamppu tai sellainen energiansäästölamppu, joka on merkitty "syttyy heti".


Himmennettävyys

Kuva: Motiva Oy / Jari Aalto

Kuva: Motiva Oy / Jari Aalto

Kaikki energiansäästölamput eivät kestä himmentämistä, joten himmennettäviin valaisimiin on hankittava lamput, joiden pakkauksessa on himmentämisestä kertova symboli.


Kylmät ja kuumat lämpötilat ja kodin eri huoneet

Kuva: Motiva Oy / Jari Aalto

Kaikki energiansäästölamput eivät sovi kylmään ulkokäyttöön. Hankittaessa lamppuja ulkovalaisimiin kannattaa siis tarkistaa lampun käyttölämpötila. Saunan lämpöön energiansäästölamput eivät sovi ollenkaan, vaan sinne suositellaan kierrekantaista halogeenilamppua tai valokuituledejä.

Suosituksia eri huoneisiin sopivista lampuista löytyy Lampputiedon sivuilta. Muista myös tarkistaa, että lampun kanta sopii valaisimeen ja että lamppu on sopivan kokoinen.


Hävittäminen

Halogeeni- ja energiansäästölamput toimitetaan ongelmajätteen tai sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteisiin (SER) ja led-lamput SER-pisteisiin.


Lähde: Lampputieto

Ei kommentteja: