29.4.2012

Ruman keittiön tuunaus

Kuvat ennen ja jälkeen: Designfriikki

Jos keittiöremonttiin ei ole mahdollisuutta, pienilläkin asioilla voi saada ihmeitä aikaan! Tässä keittiössä tehtiin nämä muutokset:

Vetimet modernimmiksi


Ovien ja laatikostojen vedinten vaihto vaikuttaa yleisilmeeseen yllättävän paljon. Tässä pyökinväriset kaarevat vetimet vaihdettiin metallisiin ja suoralinjaisiin.

Muista tarkistaa vanhojen vedinten kiinnitysruuvien välimitta ja valita uudet samoilla mitoilla.

Kehystetyt ovet yksivärisiksi


Koko keittiötä ei tarvitse uusia, vaikka kaappien ovet tuntuisivat aikansa eläneiltä. Voit vaihtaa pelkät ovet (muista tarkistaa uusien ovien koot ja huomioi saranoiden paikat) tai maalata vanhat.

Tässä käytettiin vieläkin yksinkertaisempaa keinoa: valkoisten ovien rumat puukehykset teipattiin piiloon valkoisella paperiteipillä (masking tape), jota löytyy esimerkiksi Teippitarhasta. Teippi erottuu läheltä katsottaessa, mutta on siisti ja helppo kiinnittää ja irrottaa.

Kaakeleiden saumat huomaamattomammiksi


Vahvasti ruudullista seinää muutettiin rauhallisemmaksi käsittelemällä kaakeleiden värilliset saumat valkoisella tussilla. Rautakaupoista ja joistakin tavarataloista saa tähän tarkoitettuja saumakyniä, mutta niitä on ilmeisesti saatavana vain valkoisina. Nettikaupoista löytyy useampia värejä ja ne ovat myös edullisempia (hae nimellä "grout pen"). Mikä tahansa permanent-tussi toiminee myös, mutta tussin pää saattaa kulua nopeasti saumauslaastin karheuden vuoksi. Kaakeleiden saumojen värittäminen on joka tapauksessa helppoa.
EDIT: Katso myös tämän postauksen kommentit liittyen kaakeleiden uudistamiseen!

Tiskausvälineet yhtenäisemmiksi


Tiskivälineet voi toki piilottaa kaappeihinkin. Designfriikin mielestä käytännöllisyys on kuitenkin yhtä tärkeää kuin ulkonäkökin, joten tiskiharja ja -aine sekä rätti pysyvät esillä, joskin uudistettuina.

Sinin vaihtopääharjaan voi valita haluamansa värisen varren. Huomaamattoman valkoisen sijaan voi valita esimerkiksi muuallakin keittiössä käyttämänsä korostusvärin.

Musta tiskirätti löytyi Stockmannilta. Se on Galleriannin tuote (irtoaa näemmä hieman halvemmalta suoraan heiltä ja saatavana on myös monia muita värejä) ja sen voi pestä koneessa (testattu jo muutaman pesukerran verran).

Värittömässä pullossa olevaa väritöntä käsitiskiainetta valkoisella korkilla löytyy Pirkalta ja Tigeriltä. Myös valkoinen tai muu yksivärinen pullo olisi voinut tulla kysymykseen.
Etiketti irrotettiin, mutta myrkytystapausten varalta se on hyvä pitää tallessa. Jatkossa etiketin irrottamiselta säästyy, kun kaataa uuden pullon sisällön vanhaan.

Käsisaippuakin on keittiössä tarpeen. Tämä yksinkertainen saippuapullo on La Compagnie de Provencen, jota myy ainakin Stockmann (myös muita värejä ja mm. käsivoidetta). Siihen on saatavana hieman edullisempi täyttöpullo, ja voihan pullon täyttää muullakin saippualla tai rasvalla oman tarpeen mukaan.


Seuraa Designfriikkiä

4 kommenttia:

 1. Kaakeleiden saumausten uudistamiseen käy myös mikä tahansa kovan kulutuksen ja keston kalustemaali. Esim. Futura 90 Teknokselta. Värejäkin löytyy ja Sillä voi myös maalata kaakelit.

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä! En tullutkaan maininneeksi kaakeleiden uudistusta kun sitä ei tässä keittiössä tarvittu. Kaakeleita voi tosiaan uudistaa maalaamalla tai jos se ei ole mahdollista, esim. d-c-fixillä eli tarralla :) Sitä saa ainakin Etolasta ja varmaan myös monista rautakaupoista.

  VastaaPoista
 3. Hei,

  Löysin tämän postauksen näin parin vuoden jälkeen. Ja kappas, ihan samanlaiset ovet kuin minulla tällä hetkellä. Vetimet olen vaihtanut jo aikaisemmin, mutta nyt kiinnostuin tästä teippausvaihtoehdosta.

  Jos sinulla on lisäinfoa tai lisäkuvia teippaustavasta, niin otan mielelläni lisätietoja vastaan. Ja tuo teippi, sitä ei ainakaan nyt löydy Teippitarhasta.

  Kiitos.

  VastaaPoista
 4. Pahoittelut että vastaaminen on kestänyt!

  Muistelen, että kyseessä olisi ollut tämä teippi: http://www.teippitarha.fi/epages/teippitarha.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20121008-11092-153610-1/Products/1P208Z

  Teippien taitteista ovien taustapuolella en valitettavasti tullut ottaneeksi kuvaa (ja nyt onkin jo työn alla uuden asunnon uusi keittiö...). Mutta asetin siis teipin niin, että se meni hieman oven valkoiselle alueelle, jolloin leveys riitti vielä taitteeseen oven taustapuolelle. Kulmat olivat tietysti vähän haastavia, ja lähinnä niissä kohdissa teippauksen huomasikin, jos tuli katsoneeksi kulmia oven toiselta puolelta.

  Ja nyt kun asunnosta on jo muutettu pois ja teipit on irrotettu, niin voin sanoa, että irtosivat aivan täydellisesti! Mitään öljyä tms. ei tarvittu, vedettiin vaan teipit irti.

  VastaaPoista