6.9.2015

Ruman lattian piilotus ja miten d-c-fixiä käytetään

Kuva: Vaber

Ajattelitko heinäkuista studiokoti-postausta lukiessasi, miten kylppärissä voi olla parketilta tai laminaatilta näyttävä lattia? Siitä tuli mieleen tutkia, miten ihmefiksiä eli d-c-fixiä voisi käyttää lattiassa.

Jos tämä yksinkertainen ihmetuote on jäänyt tuntemattomaksi, niin kerrottakoon, että se on paksua kontaktimuovia :) Sitä on saatavana monissa väreissä, puukuvioituna, osittain läpinäkyvänä (esimerkiksi ikkunoihin tai saunan oveen) ja niin edelleen. Parhaat ostopaikat ovat rautakaupat ja esimerkiksi Etola ja Prisma.


D-c-fix seinässä


Seinäkaakeleissahan d-c-fix on jo klassikko, ja kylppärin viininpunaisen koristelaattarivin muuttaminen mustaksi kävi yllättävänkin näppärästi, samoin kuin saunan oven (jo ennestään d-c-fixatun) kuvion vaihto.

Kuvia tästä projektista ei tullut otettua, mutta lopputulos ei eronnut aidoista laatoista muuten kuin hieman kohdissa, joissa laatan keskelle oli esimerkiksi kiinnitetty suihkutanko (senkin olisi voinut ratkaista irrottamalla tangon ensin).

Tarrat kestivät seinässä ongelmitta, kunnes muuton vuoksi ne irrotettiin 5 vuotta myöhemmin. Irrottaminenkin sujui tarran kulmasta vetämällä ja ilman mitään pesuaineita.


D-c-fix lattiassa


Mutta toimisiko d-c-fix siis myös lattiassa ja vieläpä kosteassa kylppärissä? Sisustusta ja elämää -blogista löytyi hyvä esimerkki siitä, että kyllä toimii! Tavallisen vaaleanharmaa laatta muuttui puukuvioiseksi, on pysynyt hyvin paikallaan eikä ole liukaskaan.

Muovipinnoituksen kanssa on toki varottava, että pinta ei rikkoudu esimerkiksi jonkin terävän esineen pudotessa lattialle. Toki yhden muovilaatan korvaaminen tarvittaessa on helppoa. Kuvioidun muovin kanssa täytyy tosin hieman miettiä asettelua, jotta kuvio jatkuu kauniisti.

Tästä tuli vielä mieleen, että mitä jos lattia olisi muovimattoa? Onko kellään kokemusta tällaisen tasaisen lattian d-c-fixaamisesta?


D-c-fixin kiinnitys


Kaakeleita "fixatessa" parhaimmaksi on osoittaunut yksittäisten kaakeleiden kokoisten palojen leikkaaminen d-c-fixistä ensin. Jos nimittäin yrittää teipata useampaa kaakelia kerralla ja sitten leikata kaakelisaumojen kohtia mattoveitsellä, tulee liian usein leikanneeksi hieman liikaa, jolloin kaakelin väri pilkottaa d-c-fixin alta.

Kannattaa siis mitata yksi kaakeli ja tehdä paperista sen kokoinen malli, jonka avulla sitten leikataan d-f-fixistä sopivankokoisia paloja. Koska kaakelit ovat saumoihinsa nähden hieman koholla seinästä/lattiasta, on hyvä leikata palata millin-pari isommiksi kuin mikä kaakelin koko mitattaessa on. Kun muovi näin ulottuu ihan hieman kaakelin ulkopuolelle, alkuperäinen väri ei pääse pilkottamaan reunasta. Kokeilemalla löytää parhaan koon :)

Kaakelien muovittaminen yksi kerrallaan on aikaa vievää puuhaa, mutta vaivan arvoista! Lopputulos on siisti, huoneen ilme muuttuu kertaheitolla ja edullisesti.

D-c-fix kaapinovissa


D-c-fixin monikäyttöisyys ei rajoitu kaakeleihin, vaan sitä käytetään myös esimerkiksi tasoihin ja muihin pöytäpintoihin, kaapinoviin ja niin edelleen. Nuapurissa-blogin kaapinovet näyttävät upeilta!

Seuraava d-c-fix-projekti


Harmi ettei tähän postaukseen nyt tullut kuvia omista d-c-fix-projekteista :( Edellistä ei tullut kuvattua ja seuraava on vasta edessä. Palataan siis asiaan! Jos sinulla on hyviä kokemuksia d-c-fix-projekteista, niihin saa mielellään linkittää kommenteissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti