2.1.2012

Mitä design on

Kuva: Flora Lau

Näin Helsingin designpääkaupunkivuoden alkaessa voi miettiä, mitä design oikein on. Kuten lukijat ovat varmasti huomanneet, Designfriikille design ei merkitse kalliita merkkejä ja pelkkä estetiikka mielessä suunniteltuja huonekaluja, vaikka niitäkin on varmasti mahtunut postauksiin.

Usein design-tuotteella viitataan johonkin nimekkääseen tai muuten uudenlaiseen muotoiluun, sellaiseen jossa käyttäjäkokemusta on ehkä muistettu ajatella tavallista enemmän. Mutta se ei ole designin koko merkitys. Sanan tarkka määritelmä riippuu määrittelijästä ja myös alasta, jonka yhteydessä sitä käytetään. Esineiden lisäksi voidaan suunnitella esimerkiksi verkkosivuja tai toimintaprosesseja.

Design ja muotoilu ovat kaikkialla, missä on ihmisen tekemiä esineitä. Muotoilija Saara Renvall tiivistää ajatuksen Yhteishyvä-lehden tammikuun numerossa:

"Muotoilu ja design ovat sanahirviöitä. Muotoilulla tarkoitetaan sitä, että jokaiselle saippualle, postimerkille, pyyhkeelle, ovenkahvalle ja muovikassille on mietitty olemus."

Tämä mielessään Designfriikki lähtee vuoteen 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti